SUPing the Corinth Canal

Τρίτη 4/10/2011

Η ιδέα ήταν τολμηρή, ο σχεδιασμός δύσκολος, η γραφειοκρατία και οι αιτήσεις πολλές. Τελικά μετά από μήνες προσπαθειών η άδεια δόθηκε. Το κανάλι ήταν δικό μας την συγκεκριμένη ημερομηνία και για 3 ώρες. Είχαμε μόνο λίγα 24ωρα για να συγκεντρωθούμε και να οργανωθούμε.

 

Όλοι ήμασταν στην ώρα μας στις 6:00 π.μ. στα διόδια της Ελευσίνας, με τη λαχτάρα ζωγραφισμένη στα μάτια μας για την εμπειρία που θα ζούσαμε.

Τα paddleboards φορτωμένα, και η παρέα από όλα τα μέρη της Ελλάδας συγκεντρώθηκε, η Κύπρος, η Άνδρος, η Ίος, η Κρήτη και η Αθήνα.

8:30 π.μ., οι φωτογράφοι Αθηνά, Αλμπίνα και Αλέξανδρος στις θέσεις τους, λίγο ζέσταμα, τα σκάφη στο νερό.

Από το VHF του συνοδού σκάφους Σκύρων ακούγεται η φωνή του ελεγχτή του Πύργου ελέγχου του Ισθμού: “Σκύρων, ο Πύργος ελέγχου του Ισθμού, σε 2 λεπτά η γέφυρα της Ποσειδωνίας θα βυθιστεί για να εκκινήσετε τον ΔΙΑΠΛΟΥ του Ισθμού! Είστε έτοιμοι?” Απάντηση: ”Όλοι στη γραμμή εκκίνησης σε αναμονή για το σήμα σας”. O χειριστής της γέφυρας Ποσειδωνίας αναφέρει: “Σκύρων, η γέφυρα βυθίζεται, είστε ελεύθεροι να εκκινήσετε”.

Από τα συνοδό σκάφος ακούγετε ξερά στην πρωινή ησυχία του κόλπου της Ποσειδωνίας, το παράγγελμα “ξεκινήστε τώρα”.

Τα κουπιά βουτούν δυνατά στο νερό και κωπηλατούν βιαστικά, ψάχνοντας το ρυθμό τους. Όλοι θέλουμε να βρεθούμε πρώτοι μέσα στο ιστορικό κανάλι. Η γέφυρα βυθίζεται, περνάμε όλοι, δεν βλέπω ποιός είναι πρώτος αλλά …. το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.

Τα συναισθήματα ανάμεικτα, ικανοποίηση, περηφάνια, χαρά. Εικόνες που δεν περιγράφονται με λόγια, γαλαζοπράσινα νερά, 80μ βράχων αριστερά και δεξιά, εμφανή τα λιθόχτιστα τοιχώματα του 1890, βλάστηση και απόλυτη γαλήνη. Μόνο ο παφλασμός των κουπιών διακόπτει την ηρεμία.

Δεν ξέρεις τι να διαλέξεις. Να κωπηλατείς με ρυθμό με σκοπό να κάνεις ένα καλό χρόνο ή να απολαμβάνεις την ομορφιά και τη μοναδικότητα του καναλιού, από την προνομιούχο θέση να βρίσκεσαι μέσα σε αυτό. Γρήγορα διαπιστώνεις ότι όλοι σκέφτονται και αισθάνονται το ίδιο. Οι πρωινές δηλώσεις για το ποιος θα τερματίσει πρώτος και σε πόσο χρόνο, μπήκαν στο περιθώριο. Κανείς δεν βιάζεται να τερματίσει. Όλοι συνειδητοποιούμε πόσο τυχεροί είμαστε που βρεθήκαμε με τα SUP μας για λίγη ώρα μέσα στον Ισθμό.

Φτάνουμε στην γέφυρα, η φωτογράφος μας Αλμπίνα, κρεμασμένη από το Bungee jumping, απαθανατίζει τις μοναδικές στιγμές.

Ο κόσμος πάνω στη γέφυρα χαζεύει το υπέροχο θέαμα, επευφημεί και χειροκροτεί την προσπάθειά μας.

Στο βάθος τα Ίσθμια και η έξοδος του καναλιού, κανείς δεν θέλει να φτάσει, κανείς δεν θέλει να τελειώσει η εμπειρία, εκτός από τον Billy από την Άνδρο, που δεν μπορεί να μειώσει τον ξέφρενο ρυθμό του Glide Javelin 14’0”.

Ένα τουριστικό πλοίο περιμένει να βγούμε για να εισέρθει στον Ισθμό, κανείς από τους επιβάτες του όμως δεν φαίνεται να βιάζεται. Όλοι με την φωτογραφική μηχανή στο χέρι, απολαμβάνουν το θέαμα και μας χαιρετούν. Χαιρετούμε και εμείς τον κόσμο, ρίχνουμε μια τελευταία ματιά πίσω στο επιβλητικό κανάλι με τις εικόνες έντονες στο μυαλό μας και κωπηλατούμε μέχρι την παραλία δίπλα στον Πύργο ελέγχου.

Όλοι μαζί ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του Ισθμού και το ραντεβού ανανεώνεται.

Ο διάπλους του ιστορικού Ισθμού μας έρχεται σαν απάντηση στην διεθνή τάση για SUP crossing, χαρακτηριστικών σημείων μεγάλων πόλεων, όπως η Silvaplana της Ελβετίας, ο Σηκουάνας του Παρισιού, τα κανάλια του Άμστερνταμ, το λιμάνι του Αμβούργου κ.α.

Κανένα από τα παραπάνω μέρη όμως δεν έχει την ιστορία και την ομορφιά του δικού μας Ισθμού της Κορίνθου: Ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της διάνοιξης του Ισθμού ήταν ο Περίανδρος, τύραννος της Κορίνθου το 602 π.Χ. Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Καλιγούλας, ο Νέρωνας, ο Ηρώδης ο Αττικός οραματίστηκαν, σχεδίασαν και επιχείρησαν την διάνοιξή του. Χρειάστηκε όμως να περάσουν 2500 χρόνια, για την επίτευξη του έργου, το 1893 μ.Χ.

Εργάσθηκαν 2500 εργάτες, χρησιμοποιήθηκαν τα τελειότερα μηχανήματα της εποχής, εξορύχτηκαν 12.000.000 κυβικά μέτρα χωμάτων, με αποτέλεσμα ένα κανάλι 6.346μ μήκους, 24,6μ πλάτους και 8μ. βάθους που άλλαξε την γεωμορφολογία της περιοχής, το εμπόριο και τις μεταφορές γενικότερα. Διαπλέεται ετησίως από 15.000 πλοία, 50 τουλάχιστον διαφορετικών εθνικοτήτων.

Ο 1ος ΔΙΑΠΛΟΥΣ του Ισθμού της Κορίνθου, στις 4 Οκτωβρίου 2011, από 24 SUPs είναι πλέον γεγονός. Η αρχή έγινε, τα επόμενα σχέδια μεγαλοεπίβολα για να καθιερωθεί ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ του Ισθμού της Κορίνθου ως αθλητικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας.


Αφιέρωμα στο Status   /  Αφιέρωμα στο Stand Up Paddle Magazine

 


GALLERY