8th Corinth Canal SUP Crossing 2018 –  7 Οκτωβρίου 2018

407 φίλοι του αθλήματος της Όρθιας Σανιδοκωπηλασίας – Stand Up Paddling βρέθηκαν την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, στην γραμμή εκκίνησης του 8ου Διάπλου της Διώρυγας Κορίνθου.

Μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 με 22 συμμετοχές, έφθασε σήμερα το 2018 να γίνει μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις SUP στη χώρα μας και ο δεύτερος μεγαλύτερος αγώνας στην Ευρώπη.

Συμμετέχοντες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, από την Καβάλα, τη Θάσο, την Κρήτη, την Άνδρο, την Πρέβεζα, την Καλαμάτα, το Μεσολόγγι, την Πάργα, τον Βόλο, την Πάτρα την Αθήνα και άλλες πόλεις, καθώς και από χώρες του εξωτερικού όπως η Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Ρουμανία, Γαλλία, Ισραήλ, Σλοβενία, Σουηδία κ.α. ήρθαν και κωπηλάτησαν τα 6.343 μέτρα του μεγάλου καναλιού (The world’s straightest SUP race).

 

Κωπηλάτησαν μέσα στο κανάλι που οραματίστηκε ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος το 602 π.χ. και ολοκληρώθηκε μόλις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1893). Κωπηλάτησαν δίπλα στην αρχαία Δίολκο, απομεινάρια της οποίας διασώζονται μέχρι σήμερα στην πλευρά της Ποσειδωνίας, στέλνοντας ένα μήνυμα στους απανταχού φίλους του αθλήματος, για την Ελλάδα, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της.

Οι συμμετοχές φέτος άγγιξαν το αστρονομικό αριθμό των 530, γεγονός που δεν άρεσε στον Ξενοφώντα, που δήλωσε συμμετοχή και απαίτησε να τρέξει μόνος του :). Οι μετεωρολογικές προγνώσεις για έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα, για την αρχική ημερομηνία του event 30 Σεπτεμβρίου, ο αντικυκλώνας Ξενοφώντας και μετά ο Ζορμπάς, οδήγησαν για πρώτη φορά την επιτροπή  στην αναβολή του Διάπλου για μία εβδομάδα.  100 περίπου συμμετοχές, κυρίως από το εξωτερικό ακυρώθηκαν, από φίλους του SUP, που ήταν αδύνατο να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους.

Η πρόγνωση έδειχνε ιδανική για την Κυριακή 7 Οκτωβρίου την νέα ημερομηνία του event, παρόλα αυτά έφθασε το Σάββατο το απόγευμα τελευταία ημέρα των προετοιμασιών στο χώρο της Α.Ε.ΔΙ.Κ. να ανησυχούμε γιατί ο Βορειοδυτικός άνεμος συνέχιζε απτόητος να πνέει με ένταση 6 Bft. και να μας δίνει την εντύπωση ότι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε την επόμενη ημέρα θα ήταν μεγάλες.

Το χάραμα της Κυριακής όμως ήταν τελείως διαφορετικό. Η θάλασσα ηρέμησε και ο αέρας έπεσε στα ελάχιστα. Ο ήλιος άρχισε να ανεβαίνει και αποκάλυψε ένα τοπίο μαγικό. Μοναδικό άγχος μας πλέον, η φορά του ρεύματος.

Στις 8:00 π.μ. όταν πήραμε την επιβεβαίωση από τον Πύργο ελέγχου των Ισθμίων, ότι το ρεύμα σταμάτησε και αναμένεται να πάρει πρίμα από Ίσθμια για Ποσειδωνία, αρχίζαμε όλοι να αισθανόμαστε πέραν του δέοντος αισιόδοξοι για την διαφαινόμενη, χωρίς δυσκολίες, επιτυχία του Διάπλου.

Μια πραγματικά καλοκαιρινή ημέρα στις αρχές Οκτωβρίου, ήρθε να συμπληρώσει το γιορτινό σκηνικό, που είχε στηθεί στη Διώρυγα, με τις τέντες των επιτροπών, τις εκθέσεις των σκαφών SUP, τον χώρο των απονομών, τη μουσική, τις σημαίες .

Οι συμμετέχοντες, που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, άρχισαν να καταφτάνουν από νωρίς. Τέσσερις επιτροπές τους περίμεναν για τις απαραίτητες διαδικασίες, που εξελίχθηκαν ομαλά και γρήγορα, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις, παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών, που ξεπέρασε το όριο των 400 που είχε αρχικά οριστεί.

Η χαρούμενη διάθεση, όλων όσων ξαναβρέθηκαν στον ίδιο χώρο, αλλά και όσων ήρθαν για πρώτη φορά, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, όλων των ηλικιών, με κοινό ενδιαφέρον την αγάπη τους για το SUP, συναντήθηκαν εκείνο το πρωινό της Κυριακής στον όμορφο κήπο της Α.Ε.ΔΙ.Κ στα Ίσθμια, μοίρασαν απόψεις και φωτογραφήθηκαν όλοι σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα.

Με τον χρόνο να κυλά νωχελικά και ευχάριστα, αυτοί που είχαν αγωνιστικό πνεύμα δεν έβρισκαν ησυχία, τριγυρνώντας αγχωμένοι, προσπαθώντας να ανακαλύψουν αντίπαλους αθλητές, μέσα σε αυτό το τεράστιο σύνολο, να ηρεμήσουν και να σκεφτούν την διαδρομή. Οι παλιοί μετέφεραν στους νέους την εμπειρία τους από τα προηγούμενα event, κάποιοι πρωτοεμφανιζόμενοι ήταν αγχωμένοι για το αν θα καταφέρουν να διανύσουν τα 6.343 μέτρα του μεγάλου καναλιού, ενώ οι πιο χαλαροί απόλαυσαν ένα SUP Yoga session της Πόλυς Πηλού, Yoga-Pilates Instructor-TEΦΑΑ στα ειδικά SUP Yoga decks που είχαν στηθεί γι’αυτό τον σκοπό.

Με τη φορά του ρεύματος να έχει πλέον οριστικοποιηθεί, έγινε η προβλεπόμενη ενημέρωση αθλητών, βάση προγράμματος, δόθηκαν όλες οι απαραίτητες οδηγίες, κλείνοντας με μία πρόταση που έκρυβε το μήνυμα της διοργάνωσης: “Ο διάπλους της Διώρυγας είναι γιορτή, να περάσετε όλοι καλά.”

Η είσοδος στο νερό ξεκίνησε και τότε όλοι συνειδητοποίησαν τον αριθμό 407. Η ανατολική είσοδος του καναλιού γέμισε με ροζ μπλουζάκια και εκατοντάδες πολύχρωμα SUP που παρατάχθηκαν στη γραμμή εκκίνησης, σε αναμονή του «Ελεύθερος» που θα έδινε ο Πύργος Ελέγχου των Ισθμίων στον PRO για την εκκίνηση των αθλητών. Για μια και μοναδική φορά, όπως κάθε χρόνο, η Α.Ε.ΔΙ.Κ. διέκοψε την κυκλοφορία των πλοίων για 2 μόνο ώρες, για να δοθεί η εκκίνηση του «8th Corinth Canal SUP Crossing 2018

Με το ρεύμα πρίμα και 407 αθλητές στην γραμμή εκκίνησης, η διαδικασία ήταν δύσκολη. Όλοι όμως συνεργάστηκαν, το αθλητικό πνεύμα κυριάρχησε και η εντυπωσιακή εκκίνηση δόθηκε στις 12:00 με το άκουσμα της κόρνας του PRO και θα μείνει στη μνήμη όλων, αθλητών και θεατών.

Τα ήρεμα νερά του καναλιού, άφρισαν από τα χτυπήματα των κουπιών. Οι πρώτοι δυνατοί αθλητές όρμησαν στο κανάλι και το κοφτό κύμα που δημιουργήθηκε από τα κουπιά τους δυσκόλεψε λίγο όλους όσους ακολουθούσαν.

Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό από όλες τις πλευρές. Από όσους παρακολουθούσαν από τις γέφυρες, βλέποντας του SUPers να έχουν καταλάβει σχεδόν ολόκληρο το κανάλι, αλλά και από τους συμμετέχοντες, που λόγω του όγκου των αθλητών, δεν μπορούσε να φτάσει η ματιά τους απέναντι. Το τείχος από τον αριθμό των αθλητών ήταν αδιαπέραστο.

Με τον ήλιο να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κανάλι και τις ακτίνες του να πέφτουν κάθετα στα γαλαζοπράσινα νερά, ζωντανεύοντας τα χρώματα μέσα στη Διώρυγα, οι εικόνες ήταν μαγικές. Τα αισθήματα που ένιωθαν οι αθλητές, κωπηλατώντας ανάμεσα στα πανύψηλα τείχη των 80 μέτρων ήταν ανάμεικτα. Αυτά που κυριάρχησαν όμως ήταν το δέος για το μέγεθος του έργου σε σύγκριση με τον άνθρωπο και η περηφάνια ότι είναι και αυτοί ένα κομμάτι της εικόνας ένα κομμάτι της Ιστορίας.

Μια έκπληξη περίμενε του συμμετέχοντες στη μέση της διαδρομής, όπου οι διοργανωτές για πρώτη φορά, με τη βοήθεια της Α.Ε.ΔΙ.Κ. είχαν αγκυροβολήσει μια πλωτή εξέδρα, με μουσική και παγωμένα Red Bull. Ήταν τα pit stop του αγώνα, για ανεφοδιασμό και selfie.

Όλα αυτά από τη μέση και πίσω, γιατί οι πρώτοι δεν είδαν τίποτα από τα παραπάνω. Συγκεντρωμένοι στην προσπάθεια, στις κουπιές, στον ρυθμό προσπαθούσαν για μια θέση στο βάθρο.

Με τον Νίκο Συρίγο (Naish) να προηγείται σχεδόν σε όλη τη διαδρομή και τον Γιώργο Φράγκο (NSP) να ακολουθεί σε αγώνα τακτικής, το πρώτο γκρουπ των δύο αυτών αθλητών έδινε τη δική του μάχη, ακολουθούμενο από μια πεντάδα αθλητών που κυνηγούσαν την τρίτη θέση στο βάθρο, που τελικά διεκδίκησαν οι Πράπας (Infinity), Καλατζάκης (infinity) και Τσούρης (Fanatic), αφήνοντας πίσω τους Απαλαγάκη, Γεραλέξη, Κρικέλη.

Σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον τερματισμό, ο Φράγκος έκανε την επίθεσή του περνώντας μπροστά από τον Συρίγο, ο οποίος δεν παραιτήθηκε από την διεκδίκηση του τίτλου, αφού συνέχισε να πιέζει στο μισό σκάφος την διαφορά μέχρι και την τελευταία κουπιά πάνω στη γραμμή τερματισμού, κόβοντας την ανάσα των θεατών, αλλά και τη δική τους, ενώ τρίτος πέρασε τελικά τη γραμμή τερματισμού ο Τσούρης Αναστάσιος.

Το τρίτο γκρουπ, που ακολουθούσε περιλάμβανε το πρώτο 12’6’’ που μάλιστα ήταν φουσκωτό NSP με αναβάτη τον Φαίδωνα Δούκα (NSP) και την πρώτη γυναίκα Κωνσταντίνα Κονταρίνη (Naish)

Τα συνοδά σκάφη με τους ναυαγοσώστες, τους ιατρούς και τους φωτογράφους ακολουθούν τους αθλητές, προσφέροντας ασφάλεια και νερό στους συμμετέχοντες και απαθανατίζοντάς τους σε μοναδικές φωτογραφίες.

Πάρα πολλοί οι τερματισμοί, σχεδόν ατελείωτη η κατάταξη και εδώ οι σκηνές που καταγράφηκαν ήταν φοβερές. Δεν υπήρξε πρόσωπο που τερμάτισε τον μοναδικό διάπλου και δεν έλαμπε από ικανοποίηση και χαρά.

Η επιστροφή με τα Λεωφορεία έγινε γρήγορα και σειρά είχε το γεύμα στο μπουφέ των αθλητών. Τα αποτελέσματα με την τελική κατάταξη όλων των συμμετεχόντων ήρθαν στην ώρα τους και η απονομή των νικητών, των 16 κατηγοριών έγινε σε ένα όμορφο γιορτινό κλίμα, με το ζεστό χειροκρότημα όλων. Οι αρχές της Κορινθίας με πρωτοστάτη τον Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων κύριο Γκιόνη, τον Λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κορίνθου, τον Αστυνομικό Διευθυντή νομού Κορινθίας και την κυρία Σακισλή Ελένη, διευθύνουσα σύμβουλο της Α.Ε.ΔΙ.Κ. τίμησαν τη διοργάνωση και απένειμαν τα έπαθλα στους έξι πρώτους της κάθε κατηγορίας.

Ο Διάπλους της Διώρυγας αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο αγώνα SUP στην Ελλάδα, αλλά και τον δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά τον Διάπλου του Σικουάνα στο Παρίσσι. Το επίπεδο της διοργάνωσης, ο αριθμός των συμμετεχόντων αλλά το σπουδαιότερο, το όμορφο ζεστό κλίμα που επικρατεί, τα χαρούμενα πρόσωπα, κάνουν αυτό το αυτό το event μοναδικό.

365 ημέρες έμειναν μόνο μέχρι τον 9ο Διάπλου της Διώρυγας.

Ευχαριστούμε όλους όσους ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς και όσους ταξίδεψαν από το εξωτερικό.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς:  QUIKSILVER,   NAISH GREECE,   NSP

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Α.Ε.ΔΙ.Κ. για την παραχώρηση του καναλιού με σκοπό την ανάδειξη του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και της Ιστορίας μας.

Και μη ξεχνάτε, αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί να γνωρίσουμε το SUP και το EVENT του Διάπλου της Διώρυγας στους φίλους μας, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα καταφέρουμε να περάσουμε σε συμμετοχές το Paris SUP Crossing. Κοινοποιήστε τις φωτογραφίες σας από την Διώρυγα, πρέπει να φθάσουν στην άκρη του κόσμου!

Οι νικητές είναι:

14’0″ Ανδρών: 1ος Γιώργος Φράγκος  | 2ος Νίκος Συρίγος   |  3ος Τάσος Τσούρης
14’0″ Master Ανδρών: 1ος Κωνσταντίνος Γεραλέξης  |  2ος Βασίλης Καλαμπαλίκης  |  3ος Στέφανος Μελετίου
14’0″ Γυναικών: 1η Κωνσταντίνα Κονταρίνη  |  2η Linda Schweiger  |  3η Dori Bathori
14’0″ Νέων: 1ος Δημήτρης Δούκας  |  2ος Δημήτρης Νικολαϊδης  |  3ος Γιάννης Τσόχλας
14’0″ Νεανίδων: 1η Πηγή Νικολουδάκη  |  2η Ιωάννα Πολυγένη |  3η Μάρα Καναβού
12’6″ Ανδρών: 1ος Φαίδων Δούκας  |  2ος Δημήτρης Σούκουλης  |  3ος Νίκος Παπαδάκης
12’6″ Master Ανδρών: 1ος Φάνης Πολυχρονόπουλος  |  2ος Σταύρος Παραστατίδης  |  3ος Αναστάσιος Σχίζας
12’6″ Γυναικών: 1η Μελίνα Τοπούζη  |  2η Εύη Τσίρου  |  3η Schneider Anette
12’6″ Νέων: 1ος Γιώργος Κοζανίτης  |  2ος Νίκος Συμεωνίδης  |  3ος Γιώργος Κυρίτσης
FUN Ανδρών: 1ος Νίκος Φραγκομανωλάκης  |  2ος Κώστας Θεοδωρόπουλος  |  3ος Μιχάλης Γκίκας
FUN Master Ανδρών: 1ος Τάσος Τσώνης  |  2ος Γιώργος Χατζής  |  3ος Άγγελος Πασχοδήμος
FUN Γυναικών: 1η Μαρία Κλεμπεσάνη  |  2η Πένυ Τσαούτου  |  3η Γιώτα Τσιανέλη
12’6″ Παίδων: 1ος Ανδρέας Βούλγαρης  |  2ος Πέτρος Κονταρίνης  |  3ος Σπύρος Μοναστηριώτης
12’6″ Κορασίων:  1η Ελίνα Νικολαϊδη  |  2η Γεωργία Βασιλείου  |  3η Emma Schleicher
Team:  1η Rennie/Swinsco  |  2η Veriyan/Διούδης/Χοροζίδης/Καρατσάλος/Μαλαπάνης  |  3η Αθανασίου/Ζάρκος/Ισμαήλ/Γεωργαντάς/Λίγκας/Καραμπούλας

OVERALL RESULTS    |    CATEGORY RESULTS


Με τα φτερά του Red BullGALLERY

Φωτογραφίες: Ηλίας Μερτής, Άγγελος Λαμπρόπουλος