Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, ημέρα σταθμός για την Ιστορία του Αθλήματος της Όρθιας Σανιδοκωπηλασίας ή SUP (Stand Up Paddle).
Ο 7ος σε σειρά ετών Διάπλους της Διώρυγας Κορίνθου έγινε ο μεγαλύτερος αγώνας στα ναυταθλητικά δρώμενα της Ελλάδας με 325 δηλώσεις συμμετοχής και 283 αθλητές παρατεταγμένους όλους, στην ίδια γραμμή εκκίνησης, 200 μέτρα πριν από την βυθιζόμενη γέφυρα της Ποσειδωνίας.
Μία προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011 με 22 συμμετοχές, έφθασε σήμερα το 2017 να γίνει μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις SUP στη χώρα μας.
Αθλητές και φίλοι του αθλήματος από χώρες του εξωτερικού όπως Κύπρο, Αγγλία, Σλοβενία, Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία αλλά και από όλη την Ελλάδα, από την Καβάλα, τη Θάσο, την Κρήτη, την Άνδρο, την Πρέβεζα, την Καλαμάτα, το Μεσολόγγι και άλλες πόλεις, τίμησαν τη διοργάνωση και ήρθαν να κωπηλατήσουν όρθιοι στην μοναδική Διώρυγα της Κορίνθου.
Ήρθαν και πήραν εκκίνηση από την πλευρά της Ποσειδωνίας δίπλα στην αρχαία Δίoλκο, απομεινάρια της οποίας διασώζονται μέχρι σήμερα, λίγα μόλις μέτρα πίσω από την βυθιζόμενη γέφυρα.
Ήρθαν και κωπηλάτησαν μέσα στο κανάλι που οραματίστηκε ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος το 602 π.χ. και ολοκληρώθηκε μόλις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα (1893)
Ήρθαν και έστειλαν ένα μήνυμα στους απανταχού φίλους του αθλήματος, για την Ελλάδα, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της.
Ήρθαν και κωπηλάτησαν τα 6.453 μέτρα του μεγάλου καναλιού (The world’s straightest SUP race) νιώθοντας δέος ανάμεσα στα 80 μέτρα ύψους επιβλητικά τείχη του.
Με τις προετοιμασίες να έχουν αρχίσει από τις αρχές του Οκτώβρη, φθάσαμε στην τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα να τρέχουμε σε ξέφρενους ρυθμούς, αφού οι συμμετοχές αυξάνονταν καθημερινά και είχαν ξεφύγει από τους αρχικούς υπολογισμούς μας.
Παραλαβές σκαφών αθλητών που ταξίδευαν αεροπορικώς, μεταφορές σωστικών σκαφών από την Αθήνα στον Ισθμό, άδεια από Λιμεναρχείο, συνεννοήσεις με Ιατρούς, ναυαγοσώστες, διασώστες, ασθενοφόρα, πούλμαν, ξενοδοχεία, catering … και πως να επιβεβαιώσεις στο catering, όταν οι αθλητές αυξάνονταν κατά δεκάδες κάθε ημέρα?
Και το πιο δύσκολο … πως να ορίσεις πλευρά εκκίνησης και το πρόγραμμα του αγώνα, όταν το ρεύμα δεν ήταν σταθερό και η περιοδικότητά του αλλάζει συνεχώς την τελευταία εβδομάδα.
Τελικά όλα καλά και τεχνική ομάδα της διοργάνωσης με τους Κυριάκο, Μάνο, Βαγγέλη, Γιώργο, Ανδρέα, Δημήτρη, Νικόλα, Γιάννη έτοιμη από το βράδυ του Σαββάτου. Γεννήτριες, εργαλεία, τέντες, σημαίες, σημαδούρες, ηχητικά συστήματα, backdropbanner, στήθηκαν από την νύχτα, οι σωστικές λέμβοι ετοιμάστηκαν και αυτές. Όλοι και όλα σε ετοιμότητα για τυχόν έκπληξη που θα έκανε το ρεύμα και θα άλλαζε ξαφνικά φορά, όπως είχε γίνει άλλωστε το 2014. Το ρεύμα όμως μας έκανε τη χάρη και όλα κύλησαν ομαλά.
Ενημέρωση των αθλητών στον προαύλιο χώρο της ΑΕΔΙΚ, με οδηγίες απλές σύντομες και περιεκτικές για όλους, η οποία έκλεισε με μία πρόταση που έκρυβε το μήνυμα της διοργάνωσης: “Ο διάπλους της Διώρυγας είναι γιορτή, να περάσετε όλοι καλά.”
Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μεταφερθούν τώρα αμέσως στην Ποσειδωνία και παρά τις δυσκολίες λόγω των κλειστών οδών για την διεξαγωγή αγώνα τριάθλου στο Λουτράκι, όλοι ήταν έτοιμοι εντός προγράμματος. Γρήγορο ξεφόρτωμα σκαφών και κουπιών, φούσκωμα σκαφών, φινάκια και η Ποσειδωνία γεμίζει ξαφνικά με κόσμο, σκάφη, χρώματα.
Όσοι συμμετείχαν για δεύτερη η τρίτη φορά, νιώθουν άνετα και περιμένουν τη μοναδική στιγμή της εκκίνησης, περιμένοντας απλά να ξαναζήσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία, μόνο μια φορά τον χρόνο, όταν η Α.Ε.ΔΙ.Κ. διακόπτει την κυκλοφορία των πλοίων και παραχωρεί το κανάλι στους SUPersγια δύο ολόκληρες ώρες.
Όλοι οι υπόλοιποι αισθάνονται αμήχανα, φοβούνται, νομίζουν ότι δεν θα τα καταφέρουν να ολοκληρώσουν το πέρασμα εντός χρόνου, το σκέφτονται και το συζητούν στα μικρά πηγαδάκια που έχουν δημιουργηθεί.
Εκεί και ο αειθαλής και πολυσυμμετέχων Γίωργος Πολυγένης με την οικογένειά του που φουσκώνουν εκ περιτροπής ένα Red Paddle Dragon 23’0’’ τεσσάρων ατόμων, προκειμένου να μην χάσουν το παραμικρό από τις επιδόσεις του σκάφους.
Εκεί και η ομάδα με το XL φουσκωτό σκάφος των έξι ατόμων. Εκεί και οι γρήγοροι Γ. Φράγκος, Ν. Συρίγος, Φ. Δούκας, Λαζόπουλος, Κ. Γεραλέξης, μαζί με τους Κύπριους Bullant , Βασιλείου, Μιχαήλ και πολλοί άλλοι που ήρθαν σε αυτόν τον μοναδικό διάπλου για να θαυμάσουν το τοπίο, να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και να διασκεδάσουν με τους φίλους τους.
Μικρή καθυστέρηση λόγω της διέλευσης ενός γκαζάδικου πλοίου και δίνεται το ελεύθερο στον ασύρματο του αλυτάρχη από το ch.11: “Οι αθλητές να μπουν στο νερό για προετοιμασία και εκκίνηση”. Το ρεύμα σχεδόν στάσιμο, με μικρή ούρια ροή από Ποσειδωνία προς Ίσθμια και όλοι έτοιμοι. Η γέφυρα βυθίζεται, το κόκκινο φανάρι γίνεται πράσινο και ακούγεται η κόρνα του αλυτάρχη.
Ως αλυτάρχης τα βλέπω όλα! Η στιγμή είναι ανεπανάληπτη! Η εικόνα είναι μοναδική! Εισχωρώ στο μοναδικό ίσως κενό που υπάρχει στην πρώτη γραμμή απομακρυνόμενος γρήγορα προς τα πίσω, για να μην σταθώ εμπόδιο σε κάποιον αθλητή που θα εκκινήσει. Παρατηρώ χιλιάδες συναισθήματα αποτυπωμένα στα πρόσωπα που συναντώ, χαρούμενους, σφιγμένους, φοβισμένους, κάποιους να συζητούν τι πρέπει να κάνουν, κάποιους που προσπαθούν να βγάλουν μία selfie τη στιγμή της εκκίνησης, κάποιοι με ρωτούν από που να πάνε, όλοι προσπαθούν να βρουν τον χώρο τους για να μπορούν να κωπηλατήσουν, τελικά το χρώμα του φαναριού αλλάζει και πατώ την κόρνα παρατεταμένα.
Το θέαμα είναι μοναδικό! Το ήρεμο τοπίο, εκατοστά του δευτερολέπτου πριν, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης, το νερό αφρίζει, κύματα σχηματίζονται, ο αριθμός είναι πραγματικά πολύ μεγάλος.
Έχοντας δώσει τόσες εκκινήσεις και φέρνοντας τις εικόνες τους στο μυαλό μου, αυτό που θα ήθελα αυτή την στιγμή είναι να θυμηθώ τα παλιά και να μπορούσα δω αυτή την εικόνα από ψηλά.
Είναι η πρώτη φορά που κοιτώντας τη Διώρυγα δεν μπορούσε να φτάσει η ματιά απέναντι. Το τείχος από τον αριθμό των αθλητών ήταν αδιαπέραστο. Τυχεροί όσοι βρίσκονται στις γέφυρες και παρακολουθούν.
Στην πρώτη γραμμή οι δυνατοί αθλητές με τα γρήγορα race σκάφη τους, μάχονται για το βάθρο, σχηματίζοντας ομάδες διαφορετικού επιπέδου, ενώ πιο πίσω οι απλοί paddlers, κάθε ηλικίας, με όλων των ειδών τα σκάφη, απολαμβάνουν μια μοναδική βόλτα με μια μεγαααάλη παρέα.
Οι σωστικές λέμβοι με τους ναυαγοσώστες και ιατρούς, ακολουθούν τους αθλητές, προσφέροντας ασφάλεια και νερό στους συμμετέχοντες.
Τώρα όλα τα πρόσωπα είναι διαφορετικά, φωτισμένα, χαρούμενα. Είναι μέσα στο μεγαλύτερο κανάλι της Ευρώπης και κωπηλατούν με πάθος προς τον τερματισμό.
Τερματισμός εν πλω, δίπλα στην προβλήτα των Ισθμίων, με την επιτροπή να λιώνει στα χρονομετρήσεις, αφού δεν εγκατέλειψε κανένας.
Οι μάχες στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου είναι πολλές. Η πρώτη πτώση του Γιώργου Φράγκου (NSP Ninja 14’0’’) σε εκκίνηση στην ιστορία των αγώνων είναι πλέον γεγονός. Ο αμείλικτος διώκτης του, Νίκος Συρίγος (Naish LE 14’0’’) το εκμεταλλεύεται, φεύγει μπροστά και δεν ξαναγυρίζει ποτέ το κεφάλι του πίσω. Δεν δίνει το δικαίωμα στον εαυτό του να κάνει λάθος και τερματίζει πρώτος, ακολουθούμενος από τον Γ.Φράγκο που κατάφερε παρά την πτώση του να προσπεράσει πολλούς αθλητές.
Τρίτος ακολουθεί ο Κύπριος Christopher Bullant με Naish Maliko 14’0’’, τέταρτος ο Κώστας Γεραλέξης (Infinity 14’0”), πέμπτος ο Κύπριος Αλέξανδρος Βασιλίου (Naish, Javelin 14’0”) και την εξάδα κλείνει ο Πέτρος Λαζόπουλος (Cohete 14’0”).
Στα 12’6’’ μία από τα ίδια. Tο φαβορί Φαίδων Δούκας (NSP Sonic 12’6’’) αγχωμένος από την πίεση του Κύπριου Μιχαήλ (Naish Javelin GX 12’6’’) χάνει την πρώτη θέση, πέφτει εκνευρίζεται, τα χάνει και καταλήγει στην τρίτη θέση αφήνοντας και την δεύτερη στον επερχόμενο Τάσο Τσούρη (Naish Javelin LE 12’6’’).
Στις γυναίκες 14’0’’ δεν υπήρξαν αλλαγές στο κατεστημένο, με την Κωνσταντίνα Κονταρίνη Naish Maliko 14’0’’ να τερματίζει στην πρώτη θέση, ακολουθούμενη από την δυνατή Κύπρια Μαρία Παναγή (NaishMaliko 14’0’’) και τρίτη την Κάτια Βλησίδη (Cohete 14’0’’).
Στις γυναίκες 12’6’’ η Εύη Τσίρου (NaishMaliko 12’6’’) τερματίζει πρώτη, ακολουθούμενη από την Έφη Μπομπότα (Jobe 12’6’’) και την Παπουτσάκη Νεκταρία (Fanatic 12’6’’) στην τρίτη θέση.
Πάρα πολλοί οι τερματισμοί σχεδόν ατελείωτη η κατάταξη και εδώ οι σκηνές που καταγράφηκαν ήταν φοβερές. Δεν υπήρξε πρόσωπο που τερμάτισε τον μοναδικό διάπλου και δεν έλαμπε από ικανοποίηση και χαρά.
Σειρά είχε το γεύμα στο μπουφέ των αθλητών, αμέσως μετά την έξοδό τους από το νερό, ενώ από τα μεγάφωνα ανακοινώνονταν τα ονόματα των τυχερών κατόχων των τεσσάρων από τα επτά Lycra των αγώνων του Ισθμού, οι οποίοι κέρδισαν μοναδικά SUP κοσμήματα του SUP καλλιτέχνη Κώστα Μαρίνη.
Τα αποτελέσματα ήρθαν στην ώρα τους, με την τελική κατάταξη όλων των συμμετεχόντων και η απονομή των νικητών των 16 κατηγοριών έγινε σε ένα όμορφο γιορτινό κλίμα, με το ζεστό χειροκρότημα όλων.
Η συγκεκριμένη διοργάνωση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2017, ο 7ος Διάπλους της Διώρυγας της Κορίνθου, γράφτηκε πλέον στην Ιστορία του αθλήματος ως η διοργάνωση με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών, αφού πέρασε στο μυαλό των φίλων του SUP ότι σε έναν τέτοια αγώνα SUP το ταξίδι είναι αυτό που μετράει.
Ευχαριστούμε όλους όσους ήρθαν από κοντά η μακριά για να κωπηλατήσουν σε αυτόν τον Διάπλου.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς: QUIKSILVER, NAISH, NSP
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
Τις θέσεις των βάθρων κατέλαβαν οι:
Κατηγορία Ανρών 14’0″ 1ος – Νίκος Συρίγος 2ος – Γιώργος Φράγκος 3ος – Christofer Bullant Κατηγορία Master Ανδρών 14’0″ Κατηγορία Γυναικών 14’0″ Κατηγορία Νέων 14’0″ Κατηγορία Νεανίδων 14’0″ Κατηγορία Ανδρών 12’6″ Κατηγορία Master Ανδρών 12’6″ Κατηγορία Γυναικών 12’6″ |
Κατηγορία Νέων 12’6″ 1ος – Γιώργος Κοζανίτης 2ος – Γιώργος Μηνόπτετρος 3ος – Μαρίνος Πυλαρινός Κατηγορία Νεανίδων 12’6″ Κατηγορία FUN Ανδρών Κατηγορία FUN Master Ανδρών Κατηγορία FUN Γυναικών Κατηγορία Παίδων 12’6″ Κατηγορία Κορασίδων 12’6″ Κατηγορία Team |
Δείτε εδώ τα συνολικά αποτελέσματα (Ranking List):
Δείτε τα αποτελέσματα ανά κατηγορία / Category Results: