5th Corinth Canal SUP Crossing 2015

Πέρασαν αρκετά χρόνια από το 2009 και την πρώτη μου προσωπική προσπάθεια να συμμετέχω σε έναν αγώνα SUP κάπου στο εξωτερικού, αφού τότε δεν υπήρχε αθλητικό γεγονός στο Ελληνικό SUP περιβάλλον. Είδα αρκετά και πολλές ιδέες μπήκαν στο μυαλό μου.



Επιστρέφοντας, άρχισα να ψάχνω με μανία να βρω κάτι να παρουσιάσω απέναντι στους βρόμικους ντόκους και στα μαύρα νερά του λιμανιού του Αμβούργου και απέναντι στον αγώνα του Παρισιού και στον όμορφο αλλά μολυσμένο Σηκουάνα, όπου πρέπει κάποιος να υπογράψει ότι γνωρίζει για τη μόλυνση και τους κινδύνους πριν μπει στο ποτάμι.

Αυτή η ιδέα ήρθε και ήταν ο Ισθμός. Ένας αγώνας στην μοναδική διώρυγα της Κορίνθου, εκεί όπου η Ιστορία μένει άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με το σήμερα αλλά και με το αύριο. Μ’ αυτό που ο τύραννος της Κορίνθου Περίανδρος, το 7ο αιώνα π.Χ. οραματίστηκε και που εμείς σήμερα αλλά και όλη η ναυσιπλοΐα απολαμβάνουμε.

Σήμερα 5 χρόνια μετά από τον πρώτο διάπλου της ιστορικής διώρυγας από 24 SUPers, στις 4.10.2011, μετά το 2012 στις 4 Νοεμβρίου με 65 αθλητές, το 2013 στις 20 Οκτωβρίου με 129 συμμετέχοντες, και στις 19 Οκτωβρίου 2014 με 147 συμμετοχές, φτάσαμε στο 2015 και σε αυτή τη μοναδική εικόνα της 1ης Νοεμβρίου.

Έτος σταθμό για το άθλημα της όρθιας σανιδοκωπηλασίας. Το άθλημα μας ενηλικιώθηκε πρόωρα και τον Ιούλιο που μας πέρασε εντάχθηκε επίσημα στην Ελληνική Ομοσπονδία Κανόε Καγιάκ (Ε.Ο.Κ.Κ). Αυτό σημαίνει ότι σύντομα οι διαδικασίες θα μας οδηγήσουν σε επίσημους διασυλλογικούς αγώνες, σε αγώνες Κυπέλλου, σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, με όλες τις κατηγορίες αθλητών και σκαφών που η πολιτεία θα ορίσει.

Ο καιρός ήταν πραγματικά κακός και οι συνθήκες δύσκολες έως απαγορευτικές, με ανέμους να πνέουν Β.ΒΑ έντασης 7-8 bft και το κρύο τσουχτερό. Οι πολλές συμμετοχές όμως από το εξωτερικό, δεν μας επέτρεπαν ούτε να σκεφτούμε το ενδεχόμενο αναβολής. Τελικά ο καιρός δεν πτόησε τους περισσότερους από τους 163 SUPers που είχαν δηλώσει συμμετοχή και 148 αθλητές δήλωσαν το παρόν το πρωί της Κυριακής.

Οι Λιμενικές αρχές έδωσαν την άδειά τους, παρά το δύσκολο καιρό και τις αμφιβολίες που ίσως υπήρχαν, αφού διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την σωστή προετοιμασία της διοργάνωσης, τα αρκετά σωστικά σκάφη, τον αριθμό των ναυαγοσωστών κλπ.

Ο μόνος αστάθμητος παράγοντας το ρεύμα του καναλιού, που για μια ακόμη φορά έκανε τη ζωή μας δύσκολη. Ενώ όλη την εβδομάδα είχε σταθερές αλλαγές, το Σάββατο άρχισε να κάνει τα δικά του. Με την βοήθεια όμως των υπευθύνων διαχείρισης της Διώρυγας, που με την εμπειρία τους μπόρεσαν να κάνουν σωστή εκτίμηση για την ώρα αλλαγής του ρεύματος, έγινε εγκαίρως μία 2ωρη μεταφορά της ώρας εκκίνησης, για την οποία ενημερώθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες και το ρεύμα γύρισε τελικά στη σωστή διεύθυνση στις 12:30.

Ο αγώνας στην διώρυγα ήταν και πάλι μοναδικός. 6.345 μέτρα σε ευθεία, άνεμος μέσα στο κανάλι λίγο αντίθετος ή πλάγιος ανάλογα με τους στροβιλισμούς ανάμεσα στα τοιχώματα, το ρεύμα βοηθητικό 3-4 χιλιόμετρα, οι συνθήκες νερού μικρός κοφτός κυματισμός. Όλα τα υπόλοιπα ιδανικά. 7 ναυαγοσώστες στο νερό, 5 συνοδά σκάφη, 2 Γιατροί, 4 διασώστες, 1 ασθενοφόρο σε ετοιμότητα.

Η προσέγγιση των αθλητών στη γραμμή εκκίνησης έγινε με αρκετή δυσκολία λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων στα Ίσθμια.

Για την εκκίνηση, στην πρώτη γραμμή όλα τα Race σκάφη 12’6’’ και 14’0’’ και όλα τα FUN πιο πίσω.

Και εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα. Όλα όσα είχα αναφέρει στην ενημέρωση των αθλητών για ευγενή άμιλλα, όχι παρεμποδίσεις, όχι σπρωξίματα, όλοι καθιστοί με τα πόδια στο νερό για αντίδραση στο ρεύμα και στις δυνατές ριπές του ανέμου, έγιναν ατμός από κάποιους, κάτι που ανάγκασε και τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν για να μην μείνουν πίσω. Έτσι σχεδόν όλη η μάζα των αθλητών, προωθούμενοι και από ρεύμα, κατέληξαν στο στενότερο σημείο της διαδρομής, προσπερνώντας ακόμη και αυτή τη γέφυρα των Ισθμίων.

Για να μην ακυρώσω αυτούς που είχαν γονατίσει, αυτούς που είχαν ήδη σηκωθεί και αυτούς που κωπηλατούσαν καθιστοί, απαξιώνοντας συναθλητές και διοργάνωση, για να μην ταλαιπωρήσω τους υπόλοιπους 130, αλλά κυρίως για να μην απογοητεύσω τους αθλητές από την Πάργα που ταξίδεψαν 500 Km, τα παιδιά από τη Λάρισα, τη μεγάλη ομάδα αθλητών από την Κύπρο, τους αθλητές από την Κρήτη, τους ξένους συμμετέχοντες τους μικρούς αθλητές αλλά και τους πάρα πολλούς θεατές που περίμεναν με αγωνία την στιγμή αυτή, αποφάσισα να συνεχίσω την διαδικασία.

Γύρισα λοιπόν την πλάτη στους 2 κριτές εκκίνησης, αριστερά και δεξιά του καναλιού που μου έλεγαν ότι δεν τηρείται η γραμμή εκκίνησης και έδωσα το παράγγελμα.

Και τότε άρχισε η ναυμαχία του Ισθμού.

Τα κουπιά χτυπούσαν το ένα το άλλο, τα σκάφη συγκρούονταν, κάποιοι προσπαθούσαν να προχωρήσουν καθιστοί και κάποιοι ως νέοι μονομάχοι ξεχύθηκαν πρώτοι στο κανάλι. Εικόνες μοναδικές από κάθε άποψη.

Και μετά ησυχία. Η απίστευτη ησυχία που επικρατεί μέσα στη διώρυγα με τα 80μ ύψους κάθετα τείχη της. Μοναδικός ήχος οι βαθιές γρήγορες ανάσες των αθλητών που έπαιρναν ρυθμό και ο ήχος των κουπιών που έσκαβαν με μανία τα νερά του καναλιού.

Με τον άνεμο να στροβιλίζεται στον κλειστό χώρο της Διώρυγας ανάμεσα στα επιβλητικά πρανή, οι αθλητές αντιμετώπισαν μικρά προβλήματα, με τις ισχυρές ριπές ανέμου να τους ακινητοποιούν, να τους αλλάζουν πορεία και ενίοτε να τους περιστρέφουν 180ο.

Σκληρές μάχες και αρκετές ανατροπές σημειώθηκαν σε όλη την διαδρομή. Σταθερά στις πρώτες θέσεις οι Φράγκος, Κωσταντής, ο 15χρονος Συρίγος και ο Πράπας με 14’0″ με μικρές εναλλαγές, που μετά τη μέση της διαδρομής ξεκαθάρισαν και έμειναν έτσι μέχρι τον τερματισμό. Ο 15χρονος Κύπριος αθλητής Κουμουνδίου με 14’0″, που έκανε την εμφάνιση του από το πουθενά, αργά αλλά σταθερά καθάρισε έναν έναν όλους τους προπορευόμενους αθλητές για να βρεθεί τελικά στην 5η θέση της γενικής με τον Γεραλέξη να τον ακολουθεί και να κλείνει την εξάδα στα 14’0″.

Το πρώτο 12’6″ που τερμάτισε ήταν ο Απαλαγάκης με δεύτερο τον Τούντα και πιο πίσω τον Κρίτη. Η Γιασουμή ήταν η πρώτη γυναίκα που έφτασε στον τερματισμό.

Παρά τις δυσκολίες, όλοι συνέχιζαν την προσπάθειά τους για να φτάσουν στον τερματισμό, εκεί που παίχτηκε το δεύτερο δράμα της παράστασης. Ο νέος περιορισμένος χώρος του τερματισμού δυσκόλεψε τη διαδικασία, αφού το σημείο που γινόταν παραδοσιακά ο τερματισμός σε όλους τους προηγούμενους αγώνες ήταν απαγορευτικό λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανεμών που έπνεαν με ένταση 7-8 bft με το κύμα να περνά πάνω και από το λιμενοβραχίονα.

Μετά και τα τελευταία μικρά παιδιά που τερμάτισαν καταχειροκροτούμενα από το κοινό, όλα τα σκάφη άρχισαν να φορτώνονται στο φορτηγό και οι αθλητές να επιβιβάζονται στα λεωφορεία, που θα τους μετέφεραν πίσω στα Ίσθμια στον όμορφο προαύλιο χώρο της Α.Ε.ΔΙ.Κ για το φαγητό στο μπουφέ και την τελετή των απονομών.

Με τον άνεμο να λυσσομανά χωρίς σταματημό από το πρωί αθλητές και θεατές έψαχναν σημεία να προφυλαχθούν και να ευχαριστηθούν το φαγητό τους και το ποτό τους, συζητώντας για τον αγώνα, περιμένοντας υπομονετικά τα αποτελέσματα και τις απονομές.

Όλα έτοιμα και στις 16:30 άρχισαν οι απονομές, ξεκινώντας από τους νικητές του αγώνα του Ισθμού και συνεχίζοντας με τους νικητές του πρωταθλήματος. Το έπαθλο για τους νικητές του αγώνα του Ισθμού, που έκλεψε την παράσταση ήταν φιλοτεχνημένο σε ξύλο και απεικόνιζε την Διώρυγα, ενώ οι νικητές του πρωταθλήματος πήραν το παραδοσιακό ξύλινο κουπί. Οι νικητές των Race κατηγοριών πήραν τα εισιτήρια τους για το τελευταίο αγώνα SUP της χρονιάς στην πόλη του φωτός το Παρίσι και το φημισμένο Nautic Paris SUP Crossing, ενώ με έπαθλο τιμήθηκε ο μεγαλύτερος και ο μικρότερος αθλητής του πρωταθλήματος.

Παρά τις πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένας πραγματικά δύσκολος αγώνας SUP και μαζί με αυτόν και το Hellenic SUP CUP 2015, που ξεκίνησε τον Μάιο στην Άνδρο και κατέληξε την 1η Νοεμβρίου στη Διώρυγα Κορίνθου.

Ήταν μια διοργάνωση που έκλεισε αισίως πέντε χρόνια αγώνων SUP. Αγώνες που πέρασαν μηνύματα και καθιέρωσαν το άθλημα της Όρθιας Σανιδοκωπηλασίας στο κοινό, που δημιούργησαν αθλητές, που έδωσαν ενδιαφέρον σε όλους τους φίλους του αθλήματος, που τους ανάγκασαν να προπονηθούν, να αποκτήσουν εμπειρίες σε διαφορετικές συνθήκες, σε μεγάλες και σε μικρές αποστάσεις, να κάνουν downwind, να περάσουν τον Ισθμό να συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες.

Σας ευχαριστούμε που σταθήκατε αρωγοί αυτής της προσπάθειάς μας και βοηθήσατε όλοι μαζί να φτάσουμε το Ελληνικό SUP εκεί που είναι και σύντομα πολύ ψηλότερα.

Συνεχίστε τις προπονήσεις σας.
Καλές διαδρομές σε όλους σας.

 

Νικητές του αγώνα του Ισθμού:

Κατηγορία Ανδρών 14’0″
1ος : Γιώργος Φράγκος (Naish)
2ος : Γιώργος Κωνσταντής (Fanatic)
3ος : Νίκος Συρίγος (Naish) Κατηγορία Ανδρών 12’6″
1ος : Δημήτρης Απαλαγάκης (JP)
2ος : Γιάννης Τούντας (Naish)
3ος : Μάριος Κρίτης (Naish)

Κατηγορία Γυναικών 14’0″
1η : Ηλιάνα Λακαφώση (Starboard)
2η : Κωνσταντίνα Κονταρίνη (Naish)
3η : Ιωάννα Σίρτη (Bic) Κατηγορία Γυναικών 12’6″
1η : Μικαέλλα Γιασουμή (Bic)
2η : Χατζημηνά Φωτεινή (Naish)
3η : Πόλυ Πηλού (Naish)

Κατηγορία Παίδων 14’0″
1ος: Ζάχος Κουμουνδίου (Naish)
2ος: Φαίδων Δούκας (Naish)
3ος: Γιώργος Ανδρεόπουλος (Naish)

Κατηγορία Παίδων 12’6″
1ος: Γιώργος Γιγίνης (Naish)
2ος: Ηλίας Κρόπικ (Naish)
3ος: Παναγιώτης Παπανικολάου (Naish)

Κατηγορία FUN
1ος: Αλέξανδρος Θεοχάρης (Naish)
2ος: Βαγγέλης Αβραμίδης (Naish)
3ος: Μάνος Μαυρομάτης (Naish)

Κατηγορία Κορασίδων
1η: Γαβριέλα Χλιάπα (Naish)
2η: Μυρτώ Ανδρονή (Naish)

Νικητές του Πρωταθλήματος:

Κατηγορία Ανδρών 14’0″
1ος : Γιώργος Φράγκος (Naish)
2ος : Γιώργος Κωνσταντής (Naish/Fanatic)
3ος : Αλέξανδρος Πράπας (Rogue)

Κατηγορία Ανδρών 12’6″
1ος : Δημήτρης Απαλαγάκης (JP)
2ος : Γιάννης Τούντας (Naish)
3ος : Μάριος Κρίτης (Naish)

Κατηγορία Γυναικών 14’0″
1η : Κωνσταντίνα Κονταρίνη (Naish)
2η : Ιωάννα Σίρτη (Naish)
3η : Βιργινία Εθνοπούλου (Naish)

Κατηγορία Γυναικών 12’6″
1η : Μικαέλλα Γιασουμή (Bic)
2η : Εύα Μπόντζιακ (Naish)
3η : Πόλυ Πηλού (Naish)

Κατηγορία Παίδων 14’0″
1ος: Φαίδων Δούκας (Naish)
2ος: Ιάσων Ανδρονής (Naish)
3ος: Γιώργος Ανδρεόπουλος (Naish)

Κατηγορία Παίδων 12’6″
1ος: Ηλίας Κρόπικ (Naish)
2ος: Γιώργος Γιγίνης (Naish)
3ος: Παναγιώτης Παπανικολάου (Naish)

Κατηγορία FUN
1ος: Βαγγέλης Αβραμίδης (Naish)
2ος: Αλέξανδρος Θεοχάρης (Naish)
3ος: Μάνος Μαυρομάτης (Naish)

Κατηγορία Κορασίδων
1η: Γαβριέλα Χλιάπα (Naish)
2η: Μυρτώ Ανδρονή (Naish)

 


Συνολικά αποτελέσματα Πρωταθλήματος – Ranking List:

Aποτελέσματα Πρωταθλήματος ανά κατηγορία:

Συνολικά αποτελέσματα αγώνα του Ισθμού:

Αποτελέσματα του Ισθμού / ανά κατηγορία:


GALLERY

Φωτογραφίες: Ηλίας Μερτής, Χρήστος Ανδρονής, Αλμπίνα Σουμκόβα


Μεγάλοι χορηγοί και υποστηρικτές του πρωταθλήματος για μια ακόμη χρονιά είναι οι εταιρείες BIC® και NAISH


Με την υποστήριξη του FRULITE OnTheGo – H ενέργεια που χρειάζεσαι φυσικά!


Λίγα λόγια για την BIC® Sport:
H BIC® έχει παρουσία στο χώρο με την BIC®Sport από το 1979. Δημιουργήθηκε από τον Baron Bich, έναν άνθρωπο παθιασμένο με τη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα. Πολύ γρήγορα καθιερώθηκε στην κατασκευή των windsurf, διατηρώντας την αξιοπιστία, την απλότητα, την εφευρετικότητα και το οικονομικά προσιτό προφίλ. Τα τελευταία 20 χρόνια επεκτάθηκε και σε άλλα τμήματα της αγοράς κατασκευάζοντας τις πρώτες σανίδες SUP BIC® το 2008.


NAISH – The Boardriding Company
Με έδρα το Maui της Hawaii και με τον άνεμο, το νερό και τα κύματα στο αίμα μας, η ομάδα Naish αναζητά πάντα νέους τρόπους ώστε να βοηθήσει τον καθένα να απολαύσει τον κόσμο του windsurfing, kiteboarding και SUP. Βασισμένοι στη δική μας έρευνα και τεχνολογία, σε καινοτομίες και υψηλής ποιότητας προϊόντα, αποτελούμε πλέον ηγετική δύναμη στο χώρο μας, με συνεχή προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση.

Aloha,  Robby Naish     



Πληροφορίες για τη BiC:
Για περισσότερα από 60 χρόνια, η BiC® τιμά την παράδοσή της στην παροχή προϊόντων υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές προς το καταναλωτικό κοινό σε όλη την υφήλιο. Χάρη σε αυτή τη σταθερή αφοσίωση, η BiC® έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο αναγνωρισμένα εμπορικά σήματα στον κόσμο. Τα προϊόντα BiC®πωλούνται σε περισσότερες από 160 χώρες παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της BiC® Violex περιλαμβάνει γραφικά είδη, αναπτήρες, ξυριστικά, αφρούς ξυρίσματος, καλσόν, κάλτσες και είδη θαλάσσιων σπορ. Στην Αθήνα, στην περιοχή της Άνοιξης εδρεύει το Παγκόσμιο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης των ξυριστικών BiC®, καθώς και πέντε μονάδες παραγωγής, οι οποίες παράγουν κλασικά ξυριστικά και το 100% της νέας γενιάς ξυριστικών. Πάνω από το 90% της παραγωγής εξάγεται, με διανομή σε 153 χώρες ανά τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.bicworld.com